Elektrėnų psichikos sveikatos priežiūros centras

Nauji treniruokliai VšĮ Elektrėnų psichikos sveikatos priežiūros centro dienos stacionare

VšĮ Elektrėnų psichikos sveikatos priežiūros centras už projekto „Psichinės sveikatos stiprinimas VšĮ Elektrėnų psichikos sveikatos priežiūros centro pacientams“ lėšas (projektas finansuojamas iš 2022 m. Elektrėnų savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų) įsigijo fizinio aktyvumo terapijai skirtų specialių treniruoklių. Fizinis aktyvumas stiprina ir ugdo visas organizmo sistemas, veikia jų funkcijas ir gyvybingumą. Sportuojant organizme daugėja endorfinų – laimės hormonų, slopinančių stresą ir sukeliančių ramią palaimos būseną, o mažas endorfinų kiekis sukelia depresiją, raumenų skausmus, dėl to vystosi apatija ar agresyvumas.

Fizinio aktyvumo terapija yra suplanuota, struktūruota ir besikartojanti fizinė veikla, taikoma gydymo tikslais, siekiant pašalinti ligų simptomus, pagerinti psichologinę, fiziologinę organizmo funkcinę būklę ir kartu pagerinti žmogaus gyvenimo kokybę, sustiprinti laimės pojūtį.

Naudodami naujas priemones (treniruoklius) pacientai atkuria ir didina pasitikėjimą savimi, geriau išreiškia save, atveria pasąmonėje slopinamas mintis ir kilusią įtampą paverčia teigiamomis emocijomis. Fizinis aktyvumas padeda pamiršti blogus pojūčius. Jis stabilizuoja simpatinę nervų sistemą ir sumažina depresijos sukeltą psichologinį sielvartą, išmoko atlikti užduotis, o tai didina žmogaus pasitikėjimą savimi. Grupinio fizinio aktyvumo terapija skatina bendravimą, atitraukia nuo slegiančių minčių, mažina socialinę izoliaciją, didina darbingumą, gerina laisvalaikį ir gyvenimo kokybę. Visa tai teigiamai veikia sergančiųjų psichinėmis ligomis emocijas, pagerina pusiausvyrą, sumažina nuovargį. Reguliarus sportavimas ir aktyvus gyvenimo būdas gerina koncentraciją, miegą, išvaizdą bei savijautą. Dažnas fizinis aktyvumas, nepaisant žmogaus būklės, mažina žalą kognityvinėms funkcijoms ir depresijos simptomų pasireiškimą.

Socialinė darbuotoja Goda Galinaitienė

Exit mobile version